16.12.08

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος χοροστατεί της Δοξολογίας.

Ο Ποιμενάρχης μας προσφωνεί τον Μακαριώτατο

Η χορωδία Ζακύνθου "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ"

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση

Ο Μακαριώτατος ευχαριστεί τους συντελεστές

Μαχαιράδο Ζακύνθου. Υποδοχή του Αρχιεπισκόπου.

Μονή Ελευθερωτρίας. Έλευση του Μακαριωτάτου.

Στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου.

Μονή Ελευθερωτρίας. Γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου.

Η Ηγουμένη προσφωνεί τον Μακαριώτατο.

Ο Γέροντας της Μονής με τις Αδελφές.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, συνοδευόμενος σε κάθε του βήμα από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄, επισκέφτηκε εθιμοτυπικά (εντέλει όμως ουσιαστικά και σε πνεύμα αγάπης) τον Δήμο Ζακυνθίων, όπου ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Διονύσιος Ακτύπης και το περί αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Ζακυνθίων, επιδίδοντάς του το Μετάλλιο της πόλης. Ο Μακαριώτατος απάντησε συγκινημένος, εκθειάζοντας τις φυσικές και πνευματικές ομορφιές της νήσου.
Αμέσως μετά μετέβησαν όλοι το Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου ο κ. Ιερώνυμος έγινε δεκτός με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού από τον Νομάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Γάσπαρο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τον ερχομό στο νησί της Ζακύνθου μιάς τόσο σημαντικής προσωπικότητας. Απάντησε ο Μακαριώτατος με θερμούς λόγους, αναφερόμενος μάλιστα στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.
Στις 11 ακριβώς, σύμφωνα με τα παραδεδομένα του Ζακυνθινού Τυπικού, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και οι λοιποί Κληρικοί και Μοναχοί παρέστησαν, κεκλεισμένων των θυρών, εντός του Ιερού Βήματος του Καθολικού της εορτάζουσας Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στη σύντομη μα άκρως κατανυκτική τελετή των "Βγαλσιμάτων", της εξόδου δηλαδή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου από την ασημένια Λάρνακά του και της τοποθέτησής Του μπροστά στην Αγία Τράπεζα, όπου θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα σήμερα, οπότε θα εξέλθει από την Ωραία Πύλη, λιτανευόμενο τρις μέσα στον Ναό.
Αμέσως μετά η Αρχιεπισκοπική Συνοδεία επισκέφτηκε το Μεταβυζαντικό Μουσείο, αλλά και το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (όπου το Μαυσωλείο Σολωμού και Κάλβου), στον Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου και στη Μονή Ελευθερωτρίας Λαγοπόδου, όπου οι Μοναχές παρέθεσαν πλούσιο γεύμα, μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εγκαρδιότητας. Ο Μακαριώτατος απένειμε επιστήθιο σταυρό στον υπέργηρο Κτήτορα και Πνευματικό Πατέρα της Μονής Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκέλμπεση, ενώ η Ηγουμένη Μοναχή Μαγδαληνή Μπακέα προσέφερε συμβολικά δώρα εκ μέρους της Αδελφότητας, ευχαριστώντας τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για την τιμή. (Το κείμενο είναι από το blog της ενορίας του Βανάτου, http://banato.blogspot.com)


Στις 5 σήμερα το απόγευμα έγινε, σύμφωνα με το Ζακυνθινό τυπικό, η επίσημη κάθοδος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τη Μονή του Αγίου Διονυσίου και εν πομπή μετέβη στο ναό του Αγίου για τον Μέγα Εσπερινό της πανηγύρεως.
Προηγούνταν οι μπάντες του Ναυτικού και του Δήμου Ζακυνθίων, αγήματα και των τριών όπλων, ο κλήρος και οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς. Ο λαός ακολουθούσε την πομπή και εισήλθε στο ναό για την έξοδο του Αγίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος έβαλε «Ευλογητός» και άρχισε η ειδική ακολουθία περιφοράς του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου με την μπάντα από τον γυναικωνίτη του ναού του Αγίου Διονυσίου να παίζει το ειθισμένο για την περίσταση μουσικό κομμάτι που προκαλεί ρίγη συγκινήσεως στους πιστούς, καθώς ο Άγιος λιτανεύεται ορθός τρις. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθούσε όπως και ο οικείος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Ο κόσμος εν άκρα σιωπή στεκόταν με δέος μπροστά στην ιερή στιγμή. Πολλά μάτια δάκρυσαν...
Ο Άγιος Διονύσιος ελπίδα κι απαντοχή των Ζακυνθινών και πάντων των Ορθοδόξων χριστιανών.
Μετά το πέρας της ακολουθίας αυτής άρχισε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Συγχοροστάτησαν και οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς: Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μιλήτου κ. Απόστολος, , Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς, Δράμας κ. Παύλος, Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος, Ελαίας κ. Θεοδώρητος, Νύσσης κ. Ελευθέριος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Κνωσού κ. Ευγένιος, Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Ζακύνθου και από άλλα μέρη της Ελλάδος, με πρώτον τη τάξει τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Μισιακούλη. Για την πανήγυρι του Αγίου Διονυσίου ήλθε, επίσης, από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.
Τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτατη σημασία που έχει ο Άγιος Διονύσιος για τον ζακυνθινό λαό και για τον ίδιο. Γιατί, όπως τόνισε, «ο Ζακύνθου είναι πρώτα Ζακυνθινός»! Στη συνέχεια εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο. Ο κ. Καλλίνικος αφού σημείωσε την ιδιαίτερη ευλάβειά του προς τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Αιγίνης, όπου και ο Μητροπολίτης Παροναξίας διηκόνησε ως ιεροκήρυξ επί σειρά ετών, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της φθοράς που βιώνει ο άνθρωπος και δη ο σύγχρονος, σε αντιδιαστολή με την αφθαρσία του λειψάνου του Αγίου και την ιερότητα της κτίσης και του ανθρωπίνου σώματος κατά την ορθόδοξη διδασκαλία.
Μετά τον Εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και λοιποί προσκεκλημένοι παρακάθησαν σε δείπνο που προσέφερε η Ένωση των Δήμων Ζακύνθου σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού. Την ατμόσφαιρα φαίδρυναν με τις μελωδίες τους «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος». (http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com)

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ