24.8.08

ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΣΗΜΕΡΟΝ!






Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προεξήρχε το πρωί του πανηγυρικού συλλείτουργου στο Ναό του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, επί τη μνήμη της μεταθέσεως του λειψάνου του από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Συλλειτούργησαν τριάντα μητροπολίτες από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιερείς και διάκονοι.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ναό για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο και να συμμετάσχει στην Θ. Λειτουργία. Παρέστησαν οι αρχές της πόλεως, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αρχηγός του ΓΕΝ ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Ιονίων Νήσων Ιωάννης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι στο πρόσωπό του «ατενίζουμε τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό, ο οποίος από για τρεις και πλέον δεκαετίες βιώνει τις τραγικές συνέπειες της βίαιης εκτοπίσεως από των εστιών του, από την ιερή γη των πατέρων του, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και διεθνούς νομιμότητος».
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του νεαρού ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια πού παν στη Λευτεριά».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στους πνευματικούς αγώνες του πολιούχου Αγίου Διονυσίου, στους οποίους καλούνται όλοι οι χριστιανοί. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι εναποθέτει στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο και στην Ελλάδα την ελπίδα και την πίστη του για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
«Έχουμε στο πλευρό μας την Ελλάδα και τον υπέροχο Ελληνικό λαό και πιστεύουμε ότι δεν θα μας εγκαταλείψουν στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας », τόνισε .
Επίσης, προειδοποίησε ότι «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι είμεθα η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο».
Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωσις στο Αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προέβησαν σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημερώσεως.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος δώρισε μια εικόνα του Αγίου στον Αρχηγό του ΓΕΝ Γ. Καραμαλίκη, ο οποίος είναι Ζακυνθινός την καταγωγή. Ο Αρχηγός με τη σειρά επέδωσε στον Μητροπολίτη τον θυρεό του Πολεμικού Ναυτικού.
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τις τοπικές αρχές και τα μέλη της επίσημης συνοδείας του, μετέβη στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και είπε ότι αισθάνεται εθνικά υπερήφανος. Εξήρε την φιλοπατρία και το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού και τόνισε:
«Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι ως ένας άνθρωπος, γιατί, αν ανάμεσά μας υπάρχουν διχόνοιες και διαφορές, δεν μας αξίζει η ελευθερία».
Το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα υπό του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου στην μεγάλη Τράπεζα της νέας πτέρυγας της Μονής. Παρεκάθισαν οι αρχές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, στην πρόποσή του, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως ο Αρχιεπίσκοπος «θα παραμείνει αμετακίνητος στις ορθές θέσεις του για το Κυπριακό, γιατί όποιος ξέρει να φυλάει Θερμοπύλες, δεν τις εγκαταλείπει ποτέ και δεν αλλάζει ούτε από τα αξιώματα, ούτε από τις σκοπιμότητες».
Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος να είναι αρωγός και μεσίτης προς τον Θεό για «τα δίκαια του έθνους μας, της πατρίδας μας, όπου συμπεριλαμβάνω και την Ελληνικοτάτη Κύπρο».
Τα εθνικά μας δίκαια «δεν χωρούν χωρισμούς και αφορισμούς. Είμαστε όλοι ένα έθνος και χρειάζεται ο ένας να ενισχύει και να βοηθά τον άλλο στην κατεύθυνση της απόκτησης της ελευθερίας εν δικαιοσύνη, πράγμα που λείπει από τους ισχυρούς της γης», κατέληξε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε για μια άλλη μια φορά την αταλάντευτη θέση της Εκκλησίας του στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της κρατικής υπόστασης των Κυπρίων και μια δίκαιη λύση του προβλήματος. Οποιαδήποτε υποχωρητικότητα, τόνισε, μπορεί να είναι απαρχή δεινών για τον Ελληνισμό.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Διονύσιο θα κορυφωθούν απόψε με την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Ζακύνθου.

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ