23.8.08

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ










Αφίχθη απόψε στη νήσο της Ζακύνθου για επίσημη επίσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγύρεως του Αγίου Διονυσίου.
Στο αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε o Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής του νομού κ. Δημήτριος Βαρβαρίγος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Διονύσιος Ακτύπης, ο Νομάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Γάσπαρος και άλλες αρχές του νησιού.
Από το αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη κατευθείαν στον Ναό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε επίσημη υποδοχή. Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξει του, με την παρουσία πολλών Αρχιερέων και πλήθους κόσμου.
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Είμεθα εδώ δια να δηλώσωμεν υπέρ πάντα άλλον λαόν επί της γης, αλληλέγγυοι και συνοδίτες με τον επί τραντακονταπενταετίαν σκληρώς δοκιμαζόμενον αδελφόν Κυπριακόν Λαόν. Και να δηλώσωμεν, επίσης, ότι ως Εκκλησία υπάρχομεν μόνον και μόνον δια διακονίαν. Και συγχρόνως να Σας είπωμεν ότι δεν φοβούμεθα τον Γολγοθάν. «Ιδού συναναβαίνομεν μεθ’ υμών» συγκυρηναίοι και συναντιλήπτορες.
Είμεθα έτοιμοι ανά πάσαν στιγμήν δια τον Γολγοθάν. Διότι πιστεύωμεν ακραδάντως ότι μετά από τον Γολγοθάν είναι η Ανάστασις. Και ιδού επί 20 αιώνας ο Χριστός ανίσταται.
Ανάστασις ναί! Δικαία και βιώσιμος λύσις εις το εθνικόν μας πρόβλημα.
Δι’ ο και θαυμάζομεν την αντοχήν και την αγωνιστικότητα του προσφυγικού κόσμου.
Συμμεριζόμεθα την αγωνίαν των συγγενών των αγνοουμένων. Συμπαριστάμεθα προς τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι φυλάττουν υπό δυσμενεστάτους συνθήκας τας νοητάς του Έθνους μας Θερμοπύλας.
Απευθύνομεν, όθεν, επί τη αφίξει Υμών προς πάντας θερμόν χαιρετισμόν αγάπης, αναφωνούντες από χειλέων και καρδίας
Ως ευ παρέστητε!
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την φιλοξενία. Είπε ότι αισθάνεται συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι στη Ζάκυνθο των ποιητών, του θεάτρου και της μουσικής, των ανοιχτόκαρδων ανθρώπων, στο νησί του Αγίου Διονυσίου. Και σχετικά με το Κυπριακό υπογράμμισε εμφαντικά:
Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι ξένοι ότι οι ρίζες οι εθνικές του Κυπριακού λαού είναι ηλικίας τρεισήμισι χιλιάδων ετών. Και είναι πολύ βαθιές και δεν ξεριζώνονται. Καμία δύναμις δεν μπορεί να ξεριζώσει αυτές τις εθνικές ρίζες από την γη των προγόνων μας. Θα αγωνιστούμε, έστω και αν παρεξηγούμαστε συνεχώς, αυτήν την διαχρονικήν πορείαν, και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε, γιατί οι Τούρκοι δεν θέλουν την μισή Κύπρο. Θέλουν ολόκληρη την Κύπρο. Το θέμα της Κύπρου δεν είναι διακοινοτικό, αλλά γεωπολιτικό. Δεν μπορούν να ανεχθούν η Ελλάδα να επεκτείνεται μέχρι της Μέσης Ανατολής.
Έχουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο, που θα τον θερμοπαρακαλέσουμε να μεσιτεύσει στον Κύριο, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης, έστω και την δωδεκάτην, να αποδώσουν δικαιοσύνην εις τον Κυπριακόν λαόν».
Μετά την Δοξολογία ακολούθησε δεξίωσις στο Αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ