21.8.08

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορτασθεί φέτος στη Ζάκυνθο η μνήμη του Πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου, καθώς των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έρχεται στην Ελλάδα για να πρoεξάρχει μιας πανηγύρεως.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’ είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, πάλι επί ημερών του νυν Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου, σύντομη προσκυνηματική επίσκεψη στο νησί.
Πρέπει να τονισθεί ότι το 2000 εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα της Ι. Μονής του Αγίου Διονυσίου, που ανοικοδόμησε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’, ενώ τον Αύγουστο του 2003 πραγματοποίησε στη Ζάκυνθο επίσημη επίσκεψη και προεξήρχε της πανηγύρεως του Αγίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Φέτος, υψηλός προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’, ο οποίος θα αφιχθεί στη Ζάκυνθο την Παρασκευή 22 Αυγούστου το απόγευμα, συνοδευόμενος από τέσσερις Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τον Αρχιδιάκονό του.
Το Σάββατο το απόγευμα θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό και την Κυριακή το πρωί θα προεξάρχει της Θ. Λειτουργίας στο Ναό του Αγίου Διονυσίου, συλλειτουργούντων 30 Αρχιερέων από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει της μεγαλοπρεπούς Λιτανείας του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στο κέντρο της πόλεως και στα προπύλαια του ναού θα εκφωνήσει λόγο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επανειλημμένως είχε συμμετάσχει στην πανήγυρη του Αγίου Διονυσίου ως Μητροπολίτης Πάφου.

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ