«Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε εστι χρεία»
Μ’ αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στην αδελφή του Λαζάρου, ο Χριστός. Και τούτο συνέβη την ώρα που είχε επισκεφθεί ο Κύριος το σπίτι του Λαζάρου και των αδελφών του, Μάρθας και Μαρίας.
Τα αδέλφια του Λαζάρου αγαπούσαν πολύ το Χριστό και τον προσκαλούσαν πολύ συχνά στο σπίτι τους. Έτσι μια μέρα από τις πολλές στα τριάμισυ χρόνια που έδρασε ο Κύριός μας πάνω στο πλανήτη μας προσκαλέστηκε από τους αδελφούς αυτούς και δώθηκε σ’ Αυτόν η αφορμή να διδάξει όχι μόνο τη Μαρία αλλά και τη Μάρθα. Η Μάρθα, όμως, μόλις έμαθε ότι έρχεται ο Χριστός μπήκε στη κουζίνα και προσπάθησε να βάλει όλη την τέχνη της για να φτιάξει το καλύτερο τραπέζι στο Χριστό. Ασχολούνταν με πολλές βιωτικές μέριμνες και για το πώς θα έκανε το καλύτερο φαγητό στο Κύριό μας. Όμως ο Κύριος είναι υπεράνω υλικών πραγμάτων. Γι’ αυτό καθόταν και δίδασκε την άλλη αδελφή, τη Μαρία.
Δίδασκε επί ώρες. Και η Μαρία «ήκουε τον λόγον του Θεού παρακαθίσασα παρά τους πόδας του Ιησού Χριστού». Δεν λέει καθήσασα αλλά παρα-καθίσασα. Όπως τώρα τα παιδιά στο σχολείο κάθονται στα θρανία έτσι τότε οι μαθηταί κάθονταν στα πόδια του δασκάλου τους και τον άκουγαν προσεκτικά. Έτσι και η Μαρία άκουγε προσεκτικά τον λόγο του Θεού. Άκουγε τα λόγια του Χριστού και τα έβαζε μέσα στη καρδιά της. Ως διψώσα έλαφος, όπως ένα ελάφι που διψά και τρέχει στις πηγές των υδάτων να πιεί νερό, έτσι και αυτή έτρεξε στο Χριστό για να ξεδιψάσει τη δίψα της ψυχής της. Και δεν χόρταινε να ακούει το Χριστό. Καλό έργο επιτελούσε η Μαρία. Όμως η Μάρθα στεναχωρέθηκε. Και παραπονούνταν στο Χριστό λέγοντάς του να πει στην αδελφή της να την βοηθήσει στις μαγειρικές εργασίες. «Ειπέ ούν αυτή ίνα μοι συναντιλάβηται», είπε. Ποια όμως ήτο η απάντηση του Χριστού; Όχι, Μάρθα, είπε, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ασχολείσαι με διάφορα πράγματα. Δεν γνωρίζεις όμως ότι βασικώτερο απ’ όλα είναι η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου.
Ό,τι έκανε δηλαδή ο απ.Παύλος που καθόταν παρά τους πόδας Γαμαλιήλ. Όπως η μέλισσα παίρνει αυτό που γνωρίζει ότι την ωφελεί, έτσι κι αυτός έπαιρνε τη σοφία για να την χρησιμοποιήσει στην μετάδοση του λόγου του Θεού στα Έθνη. Έμαθε τα Ελληνικά γράμματα γιατί το Ευαγγέλιο εκηρύχθη στην Ελληνική γλώσσα.
Αλλά γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί σήμερα, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, δείχνει στους νέους μας το πόσο μεγάλο έργο είναι να υπηρετείς το Θεό με κάθε τρόπο. Η Παναγία από πολύ μικρή υπηρετούσε το Ναό του Θεού. Υπηρετούσε του ιερείς και το Θεό τον ίδιο αφού αργότερα θα γινόταν η Μητέρα του Θεού. Μπήκε στα Άγια των Αγίων. Ποια άλλη άλλωστε θα μπορούσε να μπεί εκεί παρά η Θεοτόκος που αργότερα θα γινόταν ο Θρόνος του Θεού; Ποια άλλη εκτός της Παναγίας ηδύνατο να εισέλθει στα Άγια των Αγίων; Καμμία. Γι’ αυτό, όπως η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου άκουγε το Χριστό, έτσι κι αυτή άκουγε τους ιερείς του Ιουδαϊσμού. Άκουγε τα λόγια της Παλαιάς Διαθήκης, τα λόγια του Θεού και τα έβαζε καλά στη καρδιά της. Δεν έλεγε αυτό που λένε πολλοί νέοι της εποχής μας, άφησέ τα αυτά, αυτά είναι για παλιότερες εποχές, δεν έλεγε όπως πολλοί νέοι της σήμερον λένε ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι για τη σύγχρονη εποχή, αλλά ήταν πρόθυμη να υπηρετήσει το σχέδιο της Θείας Οικονομίας.
Γι’ αυτό άλλωστε και επαινέθηκε μπροστά στο Χριστό η Παναγία. Γυναίκα που έφερε στο κόσμο τον Κύριο που έλεγε όλα όσα δεν μπορούσαν να πουν όλοι οι σοφοί και οι προφήτες του κόσμου δεν μπορεί παρά να είναι μακαρία. «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασασε και μαστοί ούς εθήλασας», ακούμε σήμερα από τον κόσμο που άκουγε το Χριστό προς τον ίδιο τον Χριστό. Αλλά ο Χριστός που θέλει όχι μόνο να μην δίνουμε μεγάλη έμφαση στα βιωτικά αλλά και στην εφαρμογή του λόγου Του λέει: Ναι, η Μητέρα μου αξίζει να εγκωμιάζεται αλλά και σεις που με ακούτε πρέπει να ακούτε και να εφαρμόζεται το Ευαγγέλιο στη ζωή σας. «Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν», είπε.
Η Παναγία σήμερα με τα Εισόδια μπαίνοντας στο Ναό του Θεού μας λέει ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε το Χριστό όχι μόνο τότε, στην εποχή του Χριστού και των Αποστόλων αλλά παντοτινά. Τον χρειαζόμαστε γιατί ο Χριστός είναι ο Σωτήρας μας. Είναι Αυτός που μας λυτρώνει από την αμαρτία. Είναι Αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό και σταυρώθηκε για να μας λυτρώσει από τη δουλεία του σατανά.
Σήμερα, στο νησί μας η εορτή των Εισοδίων εορτάζεται με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια. Εορτάζει η Μονή της Παναγίας της Υπεραγάθου στον Κοιλιωμένο, καθώς και οι Ναοί των Αγίου Λαζάρου πόλεως (τελείται Θεία Λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες), το παρεκκλήσιο της Κυρίας των Αγγέλων του Μητροπολιτικού Ναού, η Παναγία η Φανερωμένη στο Βανάτο και στον Αγαλά.
Ευχή μας και προσευχή μας ειναι ο Κύριος δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να δίδει ειρήνη στην πατρίδα μας και σε κάθε γωνιά της γης, να δίδει ειρήνη και στις ψυχές μας, για να κερδίσουμε μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και όλη τη χορεία των αγίων, τη βασιλεία των Ουρανών. Αμήν!