11.11.08

Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ. ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΒΑΣΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος, Ψηφιδωτό,
Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως


Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξε κατά τους ειδικούς ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορας στο κόσμο και μάλιστα ο γλαφυρότερος. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 από τον στρατηγό Σεκούνδο και την Ανθούσα. Σύντομα έμεινε ορφανός και η υπέροχη μητέρα του ανέλαβε να τον μορφώσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Σπούδασε στην Αντιόχεια και στην Αθήνα κοντά στο διάσημο ρήτορα Λιβάνιο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιόν θα ήθελε να άφηνε στη θέση του όταν θα αποσύρετο δήλωσε: "Τον Ιωάννη, αν δεν ήταν Χριστιανός". Στην Αθήνα γνώρισε και τον αγαπημένο του φίλο Βασίλειο. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του επέτρεψε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια. Το 381 σε ηλικία 34 ετών ο αρχιεπίσκοπος Αντιόχειας Μελέτιος τον χειροτόνησε διάκονο και 40 ετών έγινε πρεσβύτερος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Φλαβιανό. Η ευγλωττία του και ο πύρινος ζήλος του στο διάστημα της ιερατικής διακονίας του τον έφεραν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου χωρίς να το θέλει και με πλάγιο τρόπο τον ανάγκασε ο βασιλιάς Αρκάδιος, να μεταβεί στη Πόλη το 397. Συγκλόνιζε και συγκινούσε το λαό με τα κηρύγματά του, γι' αυτό και ονομάσθηκε Χρυσόστομος. Υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής με τεράστιο συγγραφικό έργο. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλός του στην ετοιμολογία, στην απλότητα στη ρητορία. Βαθύτατος και διεισδυτικώτατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος. Ζούσε λιτά και προστάτευε κάθε πτωχό ή ανήμπορο άτομο.΄Εργο του είναι η Θεία Λειτουργία που τελούμε καθημερινά από τότε με λίγες μόνο μετατροπές.
Υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας από οποιοδήποτε προέρχετο. Έλεγξε μέχρι και την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, όπως όταν πήρε ένα κτήμα από τη χήρα Καλλιτρόπη και ήταν αυτή η αφορμή που τον έστειλε εξορία. Η απόφαση αυτή εξερέθισε το λαό και αναγκάσθηκε να τον ανακαλέσει, αλλά αργότερα πάλι η Ευδοκία τον εξόρισε, όπου μετά από πολλές κακουχίες και ταλαιπωρίες κοιμήθηκε στην Κουκουσό της Αρμενίας, την 14η Σεπτεμβρίου το 407 με τελευταίο λόγο: "Δόξα τω Θεώ για όλα" και εξέπνευσε. Λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού η εορτή του μετατέθηκε τη 13η Νοεμβρίου. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε μετά από τριάντα χρόνια στις 27 Ιανουαρίου το 438 όταν ήταν πατριάρχης ο μαθητής του Πρόκλος και αυτοκράτορας ο Θεοδόσιος Β'. Πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν το άγιο λείψανό του και το τοποθέτησαν στο πατριαρχικό θρόνο. Επίσης συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, των τριών Ιεραρχών.
Κατά την ημέρα αυτή της Πέμπτης 13ης Νοεμβρίου, εορτάζει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος. Το απόγευμα της Τετάρτης, παραμονή της εορτής, στις 17:30, θα ψαλλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής μας (όπου βρίσκεται παρεκκλήσιο του Ιερού Χρυσοστόμου). Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης μας δε θα δεχθεί ευχές.
Το πρωί της εορτής, ο Ποιμενάρχης μας θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χειροτονήσει Διάκονο τον κ. Διονύσιο Τσουκαλά, εκ Βολιμών, απόφοιτο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, μετά το πέρας της Λειτουργίας, και στα πλαίσια της διαρκούς αγάπης και μέριμνας του για την πολύτεκνη οικογένεια, θα προσφέρει βιβλιάρια προικοδοτήσεως σε νέες πολύτεκνες οικογένειες με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής του τοπικού παραρτήματος Συλλόγου Πολυτέκνων.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, από 10:30 έως 13:30, θα δεχθεί τις ευχές του Κλήρου, του Λαού και των Αρχών του νησιού μας, στο Αρχονταρίκι της Μονής μας.
Το απόγευμα θα δεχθεί ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, από τις 18:00 έως 21:00.

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ