9.1.09

"ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ". Θεραπεία ή παραθρησκεία;


Γράφει ο Ιερομ. Δανιήλ Μπιάζης.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δρουν στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας διάφορες Αποκρυφιστικές και παραθρησκευτικές ομάδες, οι οποίες προσκαλούν με δημόσιες ανακοινώσεις τους τον σε άγνοια ευρισκόμενο κόσμο, να συμμετάσχει σε σεμινάρια μέσα από τα οποία θα λάβει "απαντήσεις" σε καίρια θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων όπως: "υπάρχει μετά θάνατον ζωή;", "πώς κατορθώνουμε τον έλεγχο του νου;", καθώς και θέματα που αφορούν την υγεία.
Βασική διδασκαλία των ομάδων αυτών είναι η "ολιστική" θεώρηση του κόσμου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή υπάρχει ένας απρόσωπος Θεός ο οποίος είναι μια παγκόσμια δύναμη ή ενέργεια που ταυτίζεται με το σύμπαν, η λεγόμενη "συμπαντική ενέργεια". Τα πάντα είναι εκδήλωση ή απόρροια αυτής της απόλυτης ενέργειας. Δεν υπάρχει διάκριση ουσίας ανάμεσα στο Θεό και στον άνθρωπο. Ο Θεός και ο άνθρωπος είναι το ίδιο. Θεός, άνθρωπος και Σύμπαν ταυτίζονται.
Με βάση αυτή τη θεωρία οι αποκρυφιστές διδάσκουν, ότι ο άνθρωπος ανακαλύπτοντας τον "Θεό-Εαυτό του" και ενεργοποιώντας τις απόκρυφες δυνάμεις που κρύβει μέσα του, μπορεί να αυτοθεραπεύεται από κάθε αρρώστια, και όχι μόνο. Μπορεί επίσης να αυξάνει και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, ώστε να υπερέχει των άλλων, να προγραμματίζει τη ζωή του, ώστε να έχει σίγουρη την επιτυχία, να αισθάνεται πάντοτε ευεξία κ.ά.
Και όλα αυτά επιτυγχάνονται με διάφορες τεχνικές, που λέγονται: "Εναλλακτικές θεραπείες ή συμπληρωματικές ή ολιστικές θεραπείες". Οι εναλλακτικές αυτές και ολιστικές δήθεν θεραπείες έχουν χαρακτηριστεί ως "ανορθόδοξες θεραπευτικές μέθοδοι" από την Θ΄ Συνδιάσκεψη εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και είναι άκρως επικίνδυνες και ως προς την σωματική υγεία αλλά και πνευματικά διότι εισάγουν τον γιατρό-μάγο στην σύγχρονη κοινωνία μας.
Επίσης, αποκρυφιστικές και παραθρησκευτικές ομάδες χρησιμοποιούν τις "ανορθόδοξες θεραπευτικές μεθόδους", για να εξαπλώσουν τις δοξασίες τους μέσω ανύποπτων δημοσιογράφων σε τηλεοπτικά κανάλια, σε εφημερίδες και περιοδικά ή ακόμη μέσω καταστημάτων υγιεινής διατροφής, βοτανολογίας κ.ά.
Οι πλείστες από τις μεθόδους και τεχνικές αυτές προέρχονται από τον ανατολικό μυστικισμό, από τη μαγεία και το σαμανισμό (είναι μια μορφή αποκρυφισμού) κυρίως των χωρών της Κίνας, Ιαπωνίας, Ινδίας και γενικά ανήκουν στις αντιχριστιανικές αντιλήψεις της λεγόμενης "Νέας Εποχής".
Τέτοιες εναλλακτικές λεγόμενες πρακτικές είναι οι εξής: Αγγελοθεραπεία, Αγιουρβέδα, Ανθοϊάματα Bach, Αριθμολογία, Αρωματοθεραπεία, Αυτογνωσία-Αυτοβελτίωση, Αυτοθεραπεία, Αύρα, Aura Soma, Βελονισμός, Βελτίωση ψυχοσωματικής υγείας, Bowchech-Μπόουτεκ, Γεμμοθεραπεία, Γιόγκα και όλα τα είδη της, Διαλογισμός, Εναλλακτική Γυμναστική, Εναλλακτικές Διακοπές, Ενεργειακό Μασάζ, Ηλεκτροβελονισμός, Ιριδολογία, Κρανιοθεραπεία, Κρυσταλλοθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Νηστειοθεραπεία, Νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP, Ολιστικό μασάζ και όλες οι λεγόμενες ολιστικές μέθοδοι, Ομοιοπαθητική, Παιγνιοθεραπεία, Pilates-Πιλάτες, Προϊόντα Τάχυον, Ρέϊκι, Rejuvance-αισθητική προσώπου, Ρεφλεξολογία, Σιάτσου, Σου-τζόκ, Συστημική αναπαράσταση, Σωματο-ψυχοθεραπεία, Υδροθεραπεία παχέως εντέρου, Φασιοθεραπεία-κινητικότητα σώματος, ψυχισμού, νόησης, Φέγκ-Σούι, Χοροθεραπεία, Χρωματοθεραπεία, Ψυχοενεργειακό μασάζ και body work, body mind therapy, face control, De tox-κέντρο γυμναστικής και φυσικής ευεξίας κ.ά.
Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε, πως όταν μιλάνε για Θεό στις εναλλακτικές θεραπείες όπως και σε όλες τις σύγχρονες παραθρησκείες, ακόμη και στους σημερινούς αρχαιολάτρες ή πολυθεϊστές-ειδωλολάτρες, δεν εννούν τον Θεό όπως τον εννοεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Διότι Θεός για όλους αυτούς που ακολουθούν το πνεύμα της "Νέας Εποχής" (New Age) είναι η φύση, είναι το σύμπαν, είναι το απρόσωπο, η "υπέρτατη συνειδητότητα" όπως χαρακτηριστικά λένε.
Βασική διδασκαλία όλων αυτών είναι η αντιχριστιανική θεωρία της μετενσάρκωσης, η εναλλαγή των εποχών με αστρολογικά κριτήρια, η έλευση διαφόρων δήθεν φωτισμένων όντων, εξωγήινων, κ.ά. που θα μας οδηγήσουν στην εξέλιξη. Στο κέντρο αυτής της θεωρίας βρίσκεται και η διδασκαλία για την έλευση του νέου μεσσία. Κάθε εποχή, λένε, έχει τον μεσσία της. Η εποχή των ιχθύων, κατά τους αστρολόγους της ¨Νέας Εποχής¨, είχε μεσσία τον Ιησού Χριστό. Πάει πέρασε. Τώρα για τα επόμενα 2000 περίπου χρόνια διανύουμε την Εποχή του Υδροχόου που έχει τον δικό της μεσσία, τον δικό της λεγόμενο Αβατάρ-Χριστό.
Εδώ τα πράγματα μπλέκονται, αφού οι άνθρωποι της "Νέας Εποχής" έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη, για το τι είναι Μεσσίας-Χριστός, από αυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας (τον εννοούν σαν "γκουρού").
Είναι ανάγκη λοιπόν όλοι μας να έχουμε εμπιστοσύνη στην δυσχιλιετή εμπειρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η οποία είναι δοκιμασμένη από τους Αγίους μας. Αυτή την εμπερία της αλήθειας πρέπει να ερευνούμε με σωστό τρόπο, χωρίς προκατάληψη, και θα γευτούμε τους γλυκούς καρπούς της.
(σχετικά με αυτά τα θέματα μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα www.egolpio.com)


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ