5.5.08

Η ΠΑΡΟΔΟΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Ο Αγ. Νικόλαος, έργο Γ. Γαβαλά.
Μουσείο Ζακύνθου
"Ει καί τά άνω πολεύεις βασίλεια,
αλλ' εποπτεύεις ημάς τους υμνούντας σε,
καί παρέχεις ως πρεσβευτής αεί πρός Θεόν,
τοίς τιμώσι τήν θείαν τού Σκήνους σου πάροδον,
καί πιστώς προσαιτούσι, ταχείαν αντίληψιν,
ο Ιεράρχης Μυρέων Νικόλαος".
(Κοντάκιον εορτής)

Ο Θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας, στην περιοχή της Μικρασίας, συνδέεται στενά με το νησί μας, λόγω της παρόδου του Λειψάνου Του από τη θάλασσα του Ιονίου, κατά το μακρύ ταξίδι της Μετακομιδής Του από τα Μύρα στο Μπάρι της Ιταλίας, την άνοιξη του 1087.

Προς τα τέλη του ΙΑ΄ αιώνα, τα Μύρα της λυκίας γνώρισαν την ερήμωση από τις επιδρομές των αλλόθρησκων Ισμαηλιτών. Σύμφωνα με την Παράδοση, ο Άγιος Νικόλαοςε εμφανίσθηκε στον ύπνο ευσεβούς ιερέως της πόλεως Μπάρι και του τόνισε την αναγκαιότητα της Μετακομιδής του Λειψάνου Του. Έτσι, Κλήρος και Λαός της περιοχής, με τρία πλοία, αναχώρησε για τα Μύρα, όπου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία παρέλαβαν το Ιερό Λείψανο του Αγίου, το Οποίο παρέμενε θαμμένο για περισσότερο από επτά αιώνες, μεταφέροντάς Το στην "ασφάλεια" της Δύσης. Κατέπλευσαν στο Μπάρι στις 20 Μαϊου, όπου το Λείψανο έγινε δεκτό με δάκρυα συγκίνησης. Εκεί, αργότερα, έκτισαν μεγαλοπρεπή ναό, όπου Το απέθεσαν.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τοποθετείται χρονικά και η Πάροδος από τα νησιά του Ιονίου. Δεν είναι βέβαια ιστορικά τεκμηριωμένο σε ποιό νησί έκανε στάση, αλλά είναι βέβαιο ότι η Πάροδος αυτή καταγράφηκε στην συνείδηση του ευσεβούς Ζακυνθινού Λαού. Έτσι, από τότε έως σήμερα, το γεγονός αυτό της Παρόδου εορτάζεται πανηγυρικά κάθε 10η Μαϊου, φερόμενη ως ημέρα "του Αγίου Νικολάου του Περαστού".

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ