28.8.08

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ.

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι το πρόσωπον εκείνο, το οποίον εγκωμίασε ο Χριστός περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο. “Μείζων εν γεννητοίς γυναικών προφήτης Ιωάννου του Βαπτιστού ουδείς εστι” (Λουκ. ζ' 28). Είναι ο μεγαλύτερος των Προφητών, όχι ως προς την ηλικία, αφού έζησε μόνον τριάντα χρόνια, αλλά ως προς την χάρη και την δόξα, γιατί αξιώθηκε όχι μόνον να ιδή, αλλά και να βαπτίση “τον κηρυττόμενον” Μεσσία. Στην συνέχεια όμως ο Χριστός τόνισε ότι ο μικρότερος στην Βασιλεία των Ουρανών είναι μεγαλύτερος από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Και το είπε αυτό, σύμφωνα με την ερμηνεία του ιερού Χρυσοστόμου, για να μη παρασυρθούν οι όχλοι από την υπερβολή των επαίνων και θεωρήσουν τον Ιωάννη ανώτερον από τον Θεάνθρωπο Χριστό. Αλλά και σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, του εκκλησιαστικού Συγγραφέως του 4ου μ.Χ. αιώνος Διδύμου του Τυφλού, ο μικρότερος από τους Αγίους Αποστόλους, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, είναι μεγαλύτερος του Προδρόμου, αφού οι Απόστολοι είναι ανώτεροι από τους Προφήτας.
Είναι γέννημα στείρας γυναικός και καρπός προσευχής. Από έμβρυο έξι μηνών στην μήτρα της Ελισάβετ έλαβε την χάρη του Αγίου Πνεύματος και σκίρτησε όταν η Παναγία συνάντησε την μητέρα του και με το στόμα της προφήτευσε και ονόμασε την Μαρία Μητέρα του Θεού. Το όνομα Ιωάννης, που έλαβε, ήταν και αυτό δώρο του Θεού, όπως και ο ίδιος.
Η ασκητική του ζωή σκανδάλισε πολλούς από τους συγχρόνους του, που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τον αγγελικό τρόπο της ζωής του, και τον κατηγορούσαν ότι είναι δαιμονισμένος. Βέβαια, το γεγονός αυτό, δηλαδή το να κατηγορούν οι άνθρωποι κάποιον συνάνθρωπό τους, επειδή θέλει να ζήση όχι όπως εκείνοι, αλλά με διαφορετικό τρόπο, συνέβαινε και σε άλλες εποχές, όπως συμβαίνει και στις ημέρες μας, αφού και σήμερα υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν με την δική τους λογική. Εκτός όμως από το καταλαβαίνω υπάρχει και το αισθάνομαι. Δηλαδή, πέρα από την λογική υπάρχει και η καρδιά, που όταν μεθά από το δυνατό κρασί της άκτιστης χάρης του Αγίου Πνεύματος, απαρνείται όλες τις ψευτοχαρές της εφήμερης αυτής ζωής. Αυτή την μέθη οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν νηφάλια. Όταν κάποιος γευτή την αγάπη του Θεού, τότε περιφρονεί όλες τις άλλες αγάπες, προς τα υλικά πράγματα εννοείται, γιατί τις βρίσκει ψεύτικες.
Ο Τίμιος Πρόδρομος προετοίμασε τους ανθρώπους να δεχθούν τον Χριστό. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετανοίας. Ο λόγος του ήταν γεμάτος ανδρεία και δύναμη. Δεν δείλιασε και δεν δίστασε να τα βάλη με το κατεστημένο της εποχής του. Ήλεγξε την παρανομία του βασιληά Ηρώδη. Αλλά και τους Φαρισαίους, που καταδυνάστευαν τον λαό φορτώνοντάς τον φορτία βαρειά και δυσβάστακτα, τους αποκάλεσε φίδια και γεννήματα εχιδνών.
Προπορεύθηκε του Χριστού και στον άδη και μάλιστα με χαρά, όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιό του, για να κηρύξη στους απ’ αιώνος θανόντας “Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί”.
Στην συνέχεια, θα τονίσουμε τρία σημεία, λαμβάνοντας αφορμή από τα γεγονότα της ζωής του, αλλά και από τον βίο και την πολιτεία του.
Πρώτον, ότι κατηγορήθηκε ως δαιμονισμένος γιατί η ζωή του, που την είχε αφιερώσει στον Θεό, ήταν διαφορετική από εκείνη των πολλών. Δεν έμενε στην πόλη, αλλά έφυγε στην έρημο, όπου ζούσε ασκητικά. Δεν έτρωγε φαγητό, αλλά τρεφόταν με ακρίδες, δηλαδή με τις τρυφερές άκρες των φυτών, και με μέλι άγριο. Και σήμερα, δυστυχώς, υπάρχει από πολλούς η ίδια αντιμετώπιση, όταν αποφασίση κάποιος, και ιδίως νέος και μορφωμένος, να αφιερωθή στον Χριστό και στην Εκκλησία Του ως Ιερέας ή ως Μοναχός. Και αν δεν τον αποκαλούν δαιμονισμένο, σίγουρα λένε ότι κάτι έπαθε στο μυαλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι που αντιτίθενται και προκαλούν πλείστα όσα εμπόδια και δυσκολίες, δεν είναι άθεοι ή άσχετοι με την Εκκλησία, αλλά αντίθετα εκκλησιάζονται και μάλιστα τιμούν τους Αγίους, που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Αυτό αν δεν είναι παραλογισμός τότε τί είναι;
Δεύτερον. Αν ήλεγξε την παρανομία του Ηρώδη και την υποκρισία των Φαρισαίων, το έκανε από αγάπη και όχι από εμπάθεια, αφού ήταν απαθής και “πλήρης Πνεύματος Αγίου”. Σκοπός του δεν ήταν η διαπόμπευσή τους, αλλά η διόρθωση και η θεραπεία τους.
Σήμερα υπάρχει η νοοτροπία να δικαιολογούμε τα λάθη μας και τα πάθη μας στηρίζοντάς τα αγιογραφικά και αγιολογικά, δηλαδή φέροντας παραδείγματα από την Αγία Γραφή και από την ζωή των Αγίων. Έτσι, πολλοί βρίζουν, συκοφαντούν και σπιλώνουν υπολήψεις τάχα για την δόξα του Θεού. Οι Άγιοι, όταν αναγκάζονταν να ελέγξουν, το έκαναν με πόνο, αγάπη και πολλή προσευχή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και αφού είχαν εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο.
Τρίτον. Τα γεγονότα της ζωής του, ο Τίμιος Πρόδρομος, ευχάριστα και οδυνηρά, τα θεωρούσε ότι προέρχονται κατ’ ευθείαν από τον Θεό, αφού χωρίς την θέλησή Του τίποτα δεν μπορεί να συμβή. Και πράγματι, όχι μόνον η γέννηση και τα άλλα περιστατικά της ζωής του έγιναν επειδή το θέλησε ο Θεός, αλλά και αυτός ο θάνατός του έγινε θεϊκή Οικονομία, για να κηρύξη και “τοίς εν άδη”.
Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε έναν από εμάς. Ο Θεός μας γνωρίζει πριν ακόμα γεννηθούμε, αφού αυτός είναι η αιτία της δημιουργίας μας.Μας αγαπά περισσότερο από ό,τι νομίζουμε και φροντίζει για τον καθένα μας ξεχωριστά. Τίποτε από όσα συμβαίνουν στην ζωή μας δεν είναι τυχαίο. Τις αποτυχίες, τις αναποδιές και τις πιο οδυνηρές ακόμη ασθένειες τις επιτρέπει ο Θεός από αγάπη, γιατί όταν αντιμετωπισθούν σωστά μπορούν να αποδειχθούν ως οι μεγαλύτερες ευλογίες. Πόσοι δεν μετενόησαν και έγιναν πραγματικοί άνθρωποι μετά από μια δύσκολη περιπέτεια ή μια βαρειά αρρώστεια;
Η εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού αποτελεί το πιο σταθερό στήριγμα και στις μεγαλύτερες αναποδιές. Διώχνει τις ανασφάλειες και το άγχος και μας θέτει στην σωστή προοπτική για την ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων προβλημάτων.

24.8.08

ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΣΗΜΕΡΟΝ!






Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προεξήρχε το πρωί του πανηγυρικού συλλείτουργου στο Ναό του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, επί τη μνήμη της μεταθέσεως του λειψάνου του από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Συλλειτούργησαν τριάντα μητροπολίτες από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιερείς και διάκονοι.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ναό για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο και να συμμετάσχει στην Θ. Λειτουργία. Παρέστησαν οι αρχές της πόλεως, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αρχηγός του ΓΕΝ ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Ιονίων Νήσων Ιωάννης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι στο πρόσωπό του «ατενίζουμε τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό, ο οποίος από για τρεις και πλέον δεκαετίες βιώνει τις τραγικές συνέπειες της βίαιης εκτοπίσεως από των εστιών του, από την ιερή γη των πατέρων του, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και διεθνούς νομιμότητος».
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του νεαρού ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια πού παν στη Λευτεριά».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στους πνευματικούς αγώνες του πολιούχου Αγίου Διονυσίου, στους οποίους καλούνται όλοι οι χριστιανοί. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι εναποθέτει στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο και στην Ελλάδα την ελπίδα και την πίστη του για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
«Έχουμε στο πλευρό μας την Ελλάδα και τον υπέροχο Ελληνικό λαό και πιστεύουμε ότι δεν θα μας εγκαταλείψουν στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας », τόνισε .
Επίσης, προειδοποίησε ότι «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι είμεθα η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο».
Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωσις στο Αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προέβησαν σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημερώσεως.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος δώρισε μια εικόνα του Αγίου στον Αρχηγό του ΓΕΝ Γ. Καραμαλίκη, ο οποίος είναι Ζακυνθινός την καταγωγή. Ο Αρχηγός με τη σειρά επέδωσε στον Μητροπολίτη τον θυρεό του Πολεμικού Ναυτικού.
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τις τοπικές αρχές και τα μέλη της επίσημης συνοδείας του, μετέβη στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και είπε ότι αισθάνεται εθνικά υπερήφανος. Εξήρε την φιλοπατρία και το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού και τόνισε:
«Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι ως ένας άνθρωπος, γιατί, αν ανάμεσά μας υπάρχουν διχόνοιες και διαφορές, δεν μας αξίζει η ελευθερία».
Το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα υπό του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου στην μεγάλη Τράπεζα της νέας πτέρυγας της Μονής. Παρεκάθισαν οι αρχές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, στην πρόποσή του, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως ο Αρχιεπίσκοπος «θα παραμείνει αμετακίνητος στις ορθές θέσεις του για το Κυπριακό, γιατί όποιος ξέρει να φυλάει Θερμοπύλες, δεν τις εγκαταλείπει ποτέ και δεν αλλάζει ούτε από τα αξιώματα, ούτε από τις σκοπιμότητες».
Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος να είναι αρωγός και μεσίτης προς τον Θεό για «τα δίκαια του έθνους μας, της πατρίδας μας, όπου συμπεριλαμβάνω και την Ελληνικοτάτη Κύπρο».
Τα εθνικά μας δίκαια «δεν χωρούν χωρισμούς και αφορισμούς. Είμαστε όλοι ένα έθνος και χρειάζεται ο ένας να ενισχύει και να βοηθά τον άλλο στην κατεύθυνση της απόκτησης της ελευθερίας εν δικαιοσύνη, πράγμα που λείπει από τους ισχυρούς της γης», κατέληξε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε για μια άλλη μια φορά την αταλάντευτη θέση της Εκκλησίας του στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της κρατικής υπόστασης των Κυπρίων και μια δίκαιη λύση του προβλήματος. Οποιαδήποτε υποχωρητικότητα, τόνισε, μπορεί να είναι απαρχή δεινών για τον Ελληνισμό.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Διονύσιο θα κορυφωθούν απόψε με την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Ζακύνθου.

23.8.08

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ










Αφίχθη απόψε στη νήσο της Ζακύνθου για επίσημη επίσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγύρεως του Αγίου Διονυσίου.
Στο αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε o Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής του νομού κ. Δημήτριος Βαρβαρίγος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Διονύσιος Ακτύπης, ο Νομάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Γάσπαρος και άλλες αρχές του νησιού.
Από το αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη κατευθείαν στον Ναό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε επίσημη υποδοχή. Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξει του, με την παρουσία πολλών Αρχιερέων και πλήθους κόσμου.
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Είμεθα εδώ δια να δηλώσωμεν υπέρ πάντα άλλον λαόν επί της γης, αλληλέγγυοι και συνοδίτες με τον επί τραντακονταπενταετίαν σκληρώς δοκιμαζόμενον αδελφόν Κυπριακόν Λαόν. Και να δηλώσωμεν, επίσης, ότι ως Εκκλησία υπάρχομεν μόνον και μόνον δια διακονίαν. Και συγχρόνως να Σας είπωμεν ότι δεν φοβούμεθα τον Γολγοθάν. «Ιδού συναναβαίνομεν μεθ’ υμών» συγκυρηναίοι και συναντιλήπτορες.
Είμεθα έτοιμοι ανά πάσαν στιγμήν δια τον Γολγοθάν. Διότι πιστεύωμεν ακραδάντως ότι μετά από τον Γολγοθάν είναι η Ανάστασις. Και ιδού επί 20 αιώνας ο Χριστός ανίσταται.
Ανάστασις ναί! Δικαία και βιώσιμος λύσις εις το εθνικόν μας πρόβλημα.
Δι’ ο και θαυμάζομεν την αντοχήν και την αγωνιστικότητα του προσφυγικού κόσμου.
Συμμεριζόμεθα την αγωνίαν των συγγενών των αγνοουμένων. Συμπαριστάμεθα προς τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι φυλάττουν υπό δυσμενεστάτους συνθήκας τας νοητάς του Έθνους μας Θερμοπύλας.
Απευθύνομεν, όθεν, επί τη αφίξει Υμών προς πάντας θερμόν χαιρετισμόν αγάπης, αναφωνούντες από χειλέων και καρδίας
Ως ευ παρέστητε!
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την φιλοξενία. Είπε ότι αισθάνεται συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι στη Ζάκυνθο των ποιητών, του θεάτρου και της μουσικής, των ανοιχτόκαρδων ανθρώπων, στο νησί του Αγίου Διονυσίου. Και σχετικά με το Κυπριακό υπογράμμισε εμφαντικά:
Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι ξένοι ότι οι ρίζες οι εθνικές του Κυπριακού λαού είναι ηλικίας τρεισήμισι χιλιάδων ετών. Και είναι πολύ βαθιές και δεν ξεριζώνονται. Καμία δύναμις δεν μπορεί να ξεριζώσει αυτές τις εθνικές ρίζες από την γη των προγόνων μας. Θα αγωνιστούμε, έστω και αν παρεξηγούμαστε συνεχώς, αυτήν την διαχρονικήν πορείαν, και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε, γιατί οι Τούρκοι δεν θέλουν την μισή Κύπρο. Θέλουν ολόκληρη την Κύπρο. Το θέμα της Κύπρου δεν είναι διακοινοτικό, αλλά γεωπολιτικό. Δεν μπορούν να ανεχθούν η Ελλάδα να επεκτείνεται μέχρι της Μέσης Ανατολής.
Έχουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο, που θα τον θερμοπαρακαλέσουμε να μεσιτεύσει στον Κύριο, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης, έστω και την δωδεκάτην, να αποδώσουν δικαιοσύνην εις τον Κυπριακόν λαόν».
Μετά την Δοξολογία ακολούθησε δεξίωσις στο Αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

21.8.08

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορτασθεί φέτος στη Ζάκυνθο η μνήμη του Πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου, καθώς των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έρχεται στην Ελλάδα για να πρoεξάρχει μιας πανηγύρεως.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’ είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, πάλι επί ημερών του νυν Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου, σύντομη προσκυνηματική επίσκεψη στο νησί.
Πρέπει να τονισθεί ότι το 2000 εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα της Ι. Μονής του Αγίου Διονυσίου, που ανοικοδόμησε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’, ενώ τον Αύγουστο του 2003 πραγματοποίησε στη Ζάκυνθο επίσημη επίσκεψη και προεξήρχε της πανηγύρεως του Αγίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Φέτος, υψηλός προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’, ο οποίος θα αφιχθεί στη Ζάκυνθο την Παρασκευή 22 Αυγούστου το απόγευμα, συνοδευόμενος από τέσσερις Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τον Αρχιδιάκονό του.
Το Σάββατο το απόγευμα θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό και την Κυριακή το πρωί θα προεξάρχει της Θ. Λειτουργίας στο Ναό του Αγίου Διονυσίου, συλλειτουργούντων 30 Αρχιερέων από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει της μεγαλοπρεπούς Λιτανείας του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στο κέντρο της πόλεως και στα προπύλαια του ναού θα εκφωνήσει λόγο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επανειλημμένως είχε συμμετάσχει στην πανήγυρη του Αγίου Διονυσίου ως Μητροπολίτης Πάφου.

13.8.08

ΜΕΓΑ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ!


Μεγάλο Εκκλησιαστικό γεγονός τόσο για την Ιερά μας Μητρόπολη όσο και για ολόκληρο το νησί μας, αποτελεί η -δεύτερη κατά σειρά- επίσημη επίσκεψη Προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας. Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Πομενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος, θα παρευρεθεί και θα προεξάρχει των εορταστικών Εκκλησιαστικών εκδηλώσεων κατά τον τριήμερο εορτασμό του Αυγούστου, που έχουν ως κέντρο τους την Ιερά μας Μονή.
Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αποτελεί εξέχουσα Εκκλησιαστική προσωπικότητα, αναγνωρισμένης από το σύνολο του ανά την οικουμένη Ορθοδόξου πληρώματος, με πλούσιο ποιμαντικό έργο και κοινωνικό έργο. Στη συνέχεια παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό του (από την επίσημη ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου http://www.churchofcyprus.org.cy/iera_arxiep.shtml.)
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανῆς και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ εγεννήθη την 10ην Απριλίου 1941 εις Τάλαν Πάφου. Μετά την αποφοίτησιν αυτού εκ του Δημοτικου Σχολείου, εγένετο δεκτός ως δόκιμος μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως εστάλη εις το Γυμνάσιον Πάφου, εκ του οποίου και απεφοίτησε το 1963. Την 3ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους εχειροτονήθη Διάκονος υπό του τότε αειμνήστου Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου. Διετέλεσεν επί πενταετίαν Έφορος της Μονής. Το 1968 ενεγράφη εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ της οποίας και απεφοίτησε το 1972. Τήν 19ην Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη ομοφώνως Ηγούμενος της Ιερᾶς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Εχειροτονήθη εις Πρεσβύτερον, εχειροθετήθη εις Αρχιμανδρίτην και εγκαθιδρύθη εις Ηγούμενον την 12ην Νοεμβρίου υπό του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Την 25ην Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την 26ην Φεβρουαρίου 1978 εχειροτονήθη εις Επίσκοπον, εγκαθιδρυθείς αυθημερόν. ῾Ως Μητροπολίτης Πάφου ειργάσθη σκληρώς και μετά πολλού ζήλου και αγάπης αφ' ενός μεν διά την διάδοσιν του ευαγγελικοῦ Λόγου εν τη επαρχία αυτού και διά την πνευματικήν προκοπήν του ποιμνίου αυτού, αφ' ετέρου δε διά την ανόρθωσιν των οικονομικών της Ιεράς Μητροπόλεως αυτού. Διά την καλυτέραν και πλέον ἀποτελεσματικήν προώθησιν των εκκλησιαστικών πραγμάτων της Μητροπολιτικής αυτού Περιφερείας, η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου, εξέλεξεν ως Χωρεπίσκοπον της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου τον Θεοφιλέστατον Χωρεπίσκοπον Αρσινόης κ. Γεώργιον. Συνειργάσθη στενώς επί πολλά έτη μετά του προκατόχου αυτού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Α΄. Ως Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν του γνωστού ατυχήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, επρωτοστάτησεν, ώστε η Εκκλησία ημών να τοποθετηθή ἐναντίον της αποδοχής του σχεδίου Ανάν. Εξεπροσώπησε πολλάκις την Εκκλησίαν της νήσου ημών εις διαφόρους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ.
Την 5ην Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενεθρονίσθη την Κυριακήν, 12ην Νοεμβρίου 2006.

11.8.08

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2008, η Ιερά Αυτοκρατορική και Κοινοβιακή Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου, Πατρός και Εφόρου Της, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Παρασκευή 22 Αυγούστου: 20.00 μ.μ., Επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β', στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Τέλεση Δοξολογίας.
Σάββατο 23 Αυγούστου: 19.00 μ.μ., Επίσημη Κάθοδος του Μακ. Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Μονή στο Καθολικό. Τέλεση Δοξολογίας με Περιφορά του Ιερού Λειψάνου μέσα στο Ναό. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Κυριακή 24 Αυγούστου:
02.00 π.μ., Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.
07.30 π.μ., Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
19.30 μ.μ., Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος στην πόλη της Ζακύνθου.
Δευτέρα 25 Αυγούστου:
08.00 π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Τρίτη 26 Αυγούστου:
08.30 π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
11.00 π.μ., Περιφορά Σεπτού Λειψάνου μέσα στο Καθολικό της Μονής και εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

5.8.08

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού, πανηγυρίζει με κάθε Εκκλησιαστική επισημότητα το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Στροφάδων.
Οι Ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
ΤΡΙΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
18.00 ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
08.00 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
18.00 ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ,
ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ (Θα ψαλλεί από την χορωδία του Ι.Ν. Αναλήψεως πόλεως, κατά την τοπική εκκλησιαστική μουσική).
Στις ως άνω Ιερές ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. κ. Διονύσιος Λιβέρης.

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ